Hvilket fundament hviler vi vores identitet på?

Jeg er blevet opmærksom på hvordan vi kan bygge vores identitet, vores følelse af “jeg”, på forskellige typer fundamenter. Jeg ser sammenhængen i hvordan vi kan være sårbare for ydre påvirkninger, hvis vores fundament ikke er bygget af noget der er udenfor tid og rum.

Hvor er det vi kaster vores anker? Hvis vi hæfter vores fikspunkt på noget ydre, f.eks på mængden af vores penge, status, udseende, image eller tilhørsforhold til en bestemt gruppe, er vores lykkefølelse også afhængig af at disse ting går godt. Hvis vi bygger vores selvtillid op på hvor mange penge vi har, hvordan har vi det så hvis vi mister vores penge? Hvis vi hænger vores personlige identitet op hvad vi laver på vores arbejde, hvad sker der så hvis vi bliver fyret?

Prøv at tænke på om det er muligt at ligge vores dybeste fundament af vores “jeg” følelse, på noget der ikke er påvirkeligt af ydre omstændigheder. Et fundament som er et lag dybere end de ydre ting, som vi selfølgelig også er nødt til at have. I større eller mindre grad tror jeg det er muligt. Hvis vi identificerer os selv med noget som ikke kan tages fra os, tror jeg vi er bedre rustet til at komme gladere gennem de kriser og krusninger på overfladen af livet, som er umulige at undgå.

Hvad kan det være der er udenfor for tid og rum, som vi kan bygge et fundament på? For mig er det at være i forbindelse. I forbindelse til mit eget indre liv, og med den forbindelse at integrere dette i det jeg giver udtryk for, der hvor jeg er. Når jeg bygger mit fundament på at leve det liv jeg allerhelst vil, ud fra den følelsesmæssige virkelighed jeg er i i min krop, så hviler min identitet på et fundament der ikke kan tages fra mig. Ej heller kan andre end jeg selv dømme om det lykkes mig. Det koster det at jeg hele tiden er nødt til at forholde mig til de ting jeg er i. Hele tiden skal jeg mærke efter om det jeg gør, giver til udtryk, eller min måde at reagere på, er i overenstemmelse med min indre virkelighed. Jeg er nødt til at være mest muligt til stede, for at mærke det jeg gør og tage stilling til det. Det er ikke realistisk at det kan lade sig gøre hele tiden, men jeg kan dedikere mig til det, og prøve så godt jeg kan. Hvad mere end dette kan vi kræve af os selv?

Jeg vil gerne lægge op til at du tænker over det. Hvad ser du rundt omkring i verden? Hvorfor tror du reklamer har så meget magt? Kan du genkende at verden er fuld af forventinger til os, som vi bevidst/ubevidst prøver at leve op til? Tror du ikke verden var en smule anderledes, hvis vi knap så meget som nu, prøvede at leve op til disse forventinger? Hvad er det der gør at mange af os er så afhængige af ydre omstændigheder for at kunne leve et lykkeligt liv?

Forventninger spiller en stor rolle. Andres forventninger til os, men også forventninger som vi dermed godtager og påfører os selv ubevidst. Jeg tror på det er muligt at få den kontrol tilbage til os selv, ved at forholde os til os selv og det vi gør, på en dybere måde.

Hvad tænker du? Del gerne med mig hvad dette får dig til at tænke på.

Tak for opmærksomheden.

Kærlig hilsen Jesper.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: